Sign In

Kravata- Simbol Hrvatske, ali i ljubavi

Kravata- Simbol Hrvatske, ali i ljubavi

Mnogi od Vas sigurno znaju da kravata potječe upravo iz Lijepe Naše, međutim znate li pravu priču o tome kako je nastala kravata?! Priča je zapravo jako romantična.

Djevojke hrvatskih vojnika su vezivale crveni rubac oko vrata svojih voljenih kako bi im na taj način pokazale odanost te da su spremne čekati koliko god treba njihov povratak iz rata.

U vrijeme europskog Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, Hrvatska konjica je bila na glasu po iznimnom junaštvu, a isticali su se jednim originalnim detaljem- crvenim rupcem oko vrata. To su odmah uočili modno profinjeni Parižani te prema Hrvatima nazvali ovaj modni detalj cravat (Croat).

Hrvatski rupci bili su jednostavni, slikoviti, lepršavi i k tome otmjeno svezani u čvor. Kravata je zavladala ondašnjim modnim svijetom, osvojila je Europu, Ameriku, zatim i cijeli svijet.

Razne suvenire s ovim jedinstvenim simbolom možete pronaći u našoj trgovini na adresi Antuna Gustava Matoša 26, na Puntamici. Ove godine svoja vrata otvaramo 15. lipnja. Vidimo se!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *